Wednesday, December 10, 2014

Rumah Baru

Salam....

Sebelum hujan sempat ambik gambar orkid yang sedang berkembang kat laman. Actually kat luar gate. Baru punggah gantikan besi sebab kayu yang digunakan sebelum ini sudah reput.

Fikir punya fikir dapat idea gunakan besi tapi masih ada sedikit kayu untuk akar dia memanjat. Bila dah pasang besi bolehlah gantung pokok2 orkid yang dalam pasu kecil. Meriah sikit kat luar.










Selain orkid yang ada kat luar saya ada satu lagi rumah orkid tapi yang ini menggunakan shade untuk menahan direct matahari. Orkid jenis ini tak boleh terdedah dengan matahari. Kira manjalah sikit. Orkid yang kat bawah ini saya letakkan kat rumah orkid didalam gate.








9 comments:

NEKCIK said...

cantiknya kebun Zai...jelezz nekcik....kebun nekcik dah lama terbiar sepi...kesian kedondong tsk jaga pun dia berbuah jugak...lebat lak tu

Nieda ramly said...

saya ingat kak zai nak pindah rumah baru ...hihihi

Cetusan Minda said...

cantik - cantik tu bunganya .syg dok kat luar je ...

kakyon said...

banyak orkid yg Zai tanam..nmpk sihat semuanya..

paridah said...

banyak koleksi orkid2 zaitun cantik2 semuanya..kak masukan zaitun dlm bloglist blog kak yer...tq

Sweetie said...

Cantik!

saniah ibrahim said...

ialah kak zai sya pun ingat kak zai nak pindah rumah baru.
apa pun orkid2 kak zai cantek2.

Jari Manis said...

fulamak.kembang mekar dan hidup subur lah kak..seronok lah dorang dapat umah baru heeee

Sura Mohd said...

kakzai..sukanya sura tengok bunga2 kakzai tu..cantik sangat..
ingatkan kakzai nak pindah rumah tadi..hihi..:)