Tuesday, March 22, 2016

Telor Pindang.

Assalamualaikum...

Johor terkenal dengan telor pindang. Setiap ada majlis perkahwinan, cukur jambul atau apa saja majlis mesti ada telor pindang. Saya google cara nak membuatnya. Agak susah dan rumit bagi yang tak biasa membuatnya. Ia menggunakan bermacam2 daun dan herba dan masa untuk merebus pun agak lama.

Telor pindang yang saya dapat ini adalah untuk perkahwinan Jihan Muse, pelawak dan pengacara kat TV tu. Dia order dengan officemate hubby. Untuk saya ni bukanlah Jihan yg bagi tp officemate hubby. Ada 16 biji semuanya, puaslah makan.







15 comments:

Kak Yon said...

wah..besrnya Zai.banyak dapat tu sampai 16 bijik.telor pindang ada khasiat tersendiri dari herba2 yang di gunakan..

Kakzakie Purvit said...

Telur pindang pun boleh buat business ye KakZai..

Diana Rashid said...

Banyak nya dia bagi..puas la makan..

makchaq said...

Untungnya.. dapat telur pindang sampai 16 biji...

Makchaq suka sangat telur pindang... anak2 tak reti makan.. elok jugak dapat mak makan lebih...

Nooriah Abdullah said...

tk pernah makan lagi telur pindang ni kakzai apa rasa nya ni masam ke kak zai

Nooriah Abdullah said...

tk pernah makan lagi telur pindang ni kakzai apa rasa nya ni masam ke kak zai

Sura Mohd said...

pernah tengok..tak pernah merasa..cer cerita..apa rasanya Kak Zai..ramai pulak yg nak tahu rasanya..:)

paridah said...

REZEKI ZAI DPT RASA TELOR PINDANG MJLIS KHWIN JIHAN MUSE...SEDAP TU DGN PERAPAN ANEKA HERBA.

Shahrizat said...

sedapnya telur pindang.

hainom OKje said...

Mak mertua saya sukalah telur pindang ni Kak Zai. Rezeki Kak Zai jugaklah dpt makan telur pindang artis ek hihi....
Siap ada sticker lagi tu

Norhayati Mohd Isa said...

Wah bestnya kakzai...
Kesukaan saya juga telur pindang..
Kalau dekat nak jugak buat muka tak malu minta kat kakzai.. hihihi

saniah ibrahim said...

Saya suka telor pindang ni kak zai....makcik jiran sebelah rumah ni mahir buat satu masa dulu ,masak 3hari 3 mlm guna api kecik.Tapi kat Johor ni dah jarang juga guna telor pindang kat majlis ,mungkin leceh buatnya.

NEKCIK said...

Lah kalau rumah zai dekat ..boleh jer nekcik bagictelor pindang ni..jiran nekcik kerja cleaner katering...dia kata sayang tengok telor pindang ..tetamu ramai yg tak ambik..iyalah orang mud muda ramai yg tak pandai makan..pernah sampai 50 bijik dia bagi..kadang kadang tu setiap week end..

Kamsiah Yusoff said...

akak jugak yg belum pernah merasainya lagi..

Normala Saad said...

saya belum pernah makan telur pindang melayu style ni tapi china style biasa makan beberapa kali. Rebus dengan rempah ratus yang di order terus dari China...bau wangi herba sangat..