Thursday, November 10, 2011

Singgang Dari Ganu

Salam....

Tulang daging lembu yang hubby bawa dari surau saya buat masak singgang. Dah banyak kali buat singgang tapi yang ini rasanya lain sikit dari yang biasa saya makan. Recepi ni datangnya dari tuan rumah hubby di Terengganu. Hubby suka masakan ni bila dijamu oleh tuan rumahnya. Disebabkan dah mesra hubby berani minta recepinya untuk kegunaan saya bila nak masak singgang.



sememehlah pulak
Terima kasih buat encik Daud dan isterinya Fatimah  kerana sudi memberikan  recepi singgang ni pada saya  dan disini saya kongsikan bersama rakan2 semua.


Singgang Tulang

Bahan2nya...

1.  1 kilo tulang
2.  10 biji  bawang merah
3.  1/2 labu  bawang putih
4.  2 sudu  teh ketumbar (tumbuk)
5.  1 sudu teh lada hitam (tumbuk)
6.  1 inci  lengkuas (tumbuk)
7.  3 keping  asam
8.  1/2 inci  kunyit hidup (hiris halus)
9.  sedikit gula melaka
10.  garam
11.  cili kering atau cili padi (potong)

Caranya...Rebus tulang kemudian masukkan semua bahan. Masak hingga tulang lembut. Boleh dimakan begitu saja atau dengan nasi panas.

23 comments:

Amie said...

Assalam Kak Zai,
belum pernah masak singgang daging, tapi tengok resepinya macam special je... nanti nak cuba juga, masuklist dulu ye...

aNIe said...

Kak...selalu masak singgang ikan je... tapi kali ni singgang tulang...macam menariklah pulak...

Terima kasih...

siti zakiah hasan said...

wahh..nampak menyelerakan..betul, tak pernah la buat daging msk singgah.. MEsti kene try ni.. :) thanx kak,utk resipinya. leh copy yer? hehe

siti zakiah hasan said...

thanx again kak. :)



alkhattab batik Online Shopping Solutions

azieazah said...

Terimakasih Kak ZAI berkongsi info dan resipi. Semua bahan tu saya ada dalam rumah. Daging ada lagi dlm peti beku. Boleh lah saya cuba nanti.

MulutPayau said...

Kak zai..singgang daging/tulang memang sedapkan.., saya selalu jugak buat......

Lady Lavender said...

alamak sedaapnya k.zai..dapat pulak daging fresh. Tumpang tengok gambar pun jadilah :-)

Nieza said...

sedapnya singgang kak zai ni...nak kena belajar msk style ganu ni:)

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Kak Zai,
pertama kali dengar daging boleh masak singgang.Biasanya ikan aje..

mesti sedap !

Zaitun said...

Amie

Salam Amie...Singgang selalunya masakan orang pantai timur.Mulanya kak Zai kurang yakin tapi bila dah cuba beberapa kali ternyata boleh simpan resepinya.

Zaitun said...

aNIe

Ha'ah... kak Zai pun selalu masak singgang ikan tapi sekarang dah pandai masak singgang tulang dan daging.

Zaitun said...

siti zakiah hasan

Salam...terima kasih sudi singgah.

Sama2...cubalah masak,kalau mengikut selera kak Zai ok rasanya.

Copylah dan kalau suka boleh share dengan yang lain.

Zaitun said...

azieazah

Kalau dah semua bahan ada apa lagi ...jangan tunggu....

Peti beku hahaha....

Zaitun said...

MulutPayau

Owh...MP pun selalu masak ya, sedap kan...

Zaitun said...

Lady Lavender

Boleh juga gunakan tulang frozen sebab sebelum ni kak Zai pernah buat,tapi yang fresh lagi manis.

Zaitun said...

Nieza

Satu M'sia hehehe...boleh masak/makan masakan semua negeri.

Zaitun said...

azrina0307

Jarang orang buat mungkin sebab masakan ni lebih pada orang pantai timur.

sal said...

saya ,first time tau masak singgang lembu..tentu sedap sebab kurang lemak yee..

hani@debumelukut said...

lebih kurang sama mcm singgang kelantan.

Acik Erna said...

terima kasih zai..sudi kongsikan resepinya dengan kawan2 semua..

Dalila Hamid said...

menariknya.... x pernah masak menu ni lagi...

Kunang-Kunang said...

Zai,

Simple jer resepinya, tapi mesti sedap rasanya.

Kak ani juga orang Terengganu tapi kak ani tak pernah singgang tulang, singgang daging pernah arwah mak buat. Kak Ani sendiri tak pernah singgang daging atau tulang cuma singgang ikan jer, terutama ikan tongkol.

mamarayyan said...

Best ye.. .esok nak buat singgang daging ah. ..thanks sudi kongsi resepi.. menarik.