Thursday, June 16, 2011

Tukar Driver

Hari ini pergi jumpa doktor untuk  rawatan susulan macam biasa, tangan dah bertambah baik dan kuat tapi masih belum boleh mengangkat benda2 yang berat. Hubby arahkan anak bujang temankan ,sesekali tukar driver bagus juga kan. Aboy (panggilan anak) ambik cuti half day.

Masuk aje dalam kereta saya terus warning kalau bawa kereta laju2 mama ketuk kepala. Sebelum ni kalau saya naik keretanya saya akan tarik rambut kalau dia bawa laju tapi sekarang dia dah tak punya rambut, dibotakkan sebab panas katanya. Lebih mudah diurus dan jimat tak payah beli syampoo dan minyak rambut. Muka nampak comel walaupun botak macam muka masa baby dulu (pandangan mata mamanya lah).

Kalau pasang lagu tak boleh kuat2, lagu pun mesti lagu yang sedap didengar. Itu peraturan yang disenaraikan kalau mama jadi penumpang keretanya. Cerewet betul macam mem besar katanya, dulu kita jadi driver anak2. Sambil dia memandu kami bersembang, ayat yang membuat saya ketawa... kalau mama naik kereta terus tidur kan bagus macam mama naik kereta bila baba yang pandu. Saya jawab baba pemandu yang berkhemah suka bawa slow biar mama tidur lena, itu kalau angin nya baik  kalau tidak pecut juga.

Bila dah sampai hospital Aboy turunkan saya manakala dia mencari parking. Sampai kat klinik ortopedik orang tak ramai. Ambik no sekejap aje dah dipanggil. Bila dah selesai talipon katanya dia ada kat food court. kami makan sama2 lepas tu balik rumah.

26 comments:

cikmanggis said...

salam zai..zai chek kat spital mana?wah dah ada pilot baru ya tapi banyak btol syarat nya hehe

sayangsayangibu said...

kalau sya bawak eman ke ayah
diorang pun tak boleh duk diam, bising mulut menegur

azi said...

Salam akak..
Amboi!!!..jadi mem besar akak hari ni...he..he..ok le akak..kecik2 dulu kita jaga diorang bagai menatang minyak yg.penuh..sekarang masa utk diorang layan kita pulak...bertuah akak dpt anak bujang yg suka layan manja2 akak...he..he..semoga anak saya pun macam tu..apapun..semoga akak cepat sembuh ye...
Akak..boleh tak lagi masuk blog saya?

Nieda said...

alahai , senangnya ada anak bujang.
Boleh jadi driver dah.

azieazah said...

Cerita santai, tapi sweet!

Moga cepat baik ya KAK ZAI.

Ayam Kampung untuk Orang Kampung? (macam aku)

Lady Lavender said...

soo sweet :-). Lambat lagi saya nak merasa camtu hiihii..

Pn Kartini said...

alhamdulillah..
aboy anak mithali gituu..:):)

sejuk hati ibu...kan:):)

JunAina said...

driver muda...hatinya muda...darahnya mudah panas, jiwanya mudah tercabar...kita yang tua ni le kena ingat2kan...

tapi apapun kak alhamdulillah...anak2 dah besar boleh diharap pulak tu...

Kakzakie said...

Assalamualaikum Kak Zai,

Bestnya kalau anak dah boleh jadi driver. Cuma bimbang nak lena kakak tahu kenapa. Sebab kalau mamanya lena dia boleh pandu laju:)

Acik Erna said...

assalam zaitun..sesekali tukar driver ye..dengan mak memang banyak peraturan kan..
alhamdulillah dah baik tangan zai..

Tirana said...

Senang ye dah ada anak bujang, boleh jadi driver..hehehe

sal said...

senang ye apb anak2 dah besar,dah boleh menemankan kita dan bole diharap utk menjadi pemandu kita..

saya pun begitu juga.sesekali harapkn anak2 memandu..kita dah penat jadi driver msa diorg kecil2..

Zaitun said...

cikmanggis

Salam cm...saya buat rawatan kat PPUM kat PJ.Hehe... pilot tak bertauliah.

Zaitun said...

sayangsayangibu

Sebelum terjadi apa2 lebih baik kita berhati2.

Zaitun said...

azi

Salam azi...Sesekali kena tegas dengan anak2 tapi tetap menunjukan kasih sayang pada mereka,insyaallah anak2 azi juga akan menjadi anak yang menghormati ibubapanya.

Kalau nak masuk blog azi kena cepat2 baca bila star tu dah keluar dia jadi stuck dah tak boleh nak continue.

Zaitun said...

Nieda

Ada masa kena pujuk juga tak sama macam hubby yang sentiasa bersama.

Zaitun said...

azieazah

Hehe...kisah anak2.Terima kasih azie.

Zaitun said...

Lady Lavender

InsyaAllah bila tiba masanya.

Zaitun said...

Pn Kartini

Salam Tinie...siapa lagi yang nak diharap hubby jauh adik pula masih dibawah umur.

Zaitun said...

JunAina

Selalunya orang muda memang macam tu lah sebab tu kak Zai selalu membebel bila naik kereta anak.

Zaitun said...

kakzakie

Salam...itulah sebabnya mata kak Zai tak boleh tidur kalau anak yang memandu.Takut bila kita tak sedar sedap aje dia tekan pedal.

Zaitun said...

Acik Erna

Salam Erna...susah hati bila bawa mama dia pergi mana2 sebab banyak peraturan,ala2 diktator hehe...

Zaitun said...

Tirana

Alhamdulillah anak2 kak Zai dah besar,kak Zai pun dah banyak umur hehe...

Zaitun said...

sal

Masa anak2 kecik kemana saja kitalah yang setia menemankan mereka, sekarang bila anak2 dah besar tak salah kan mereka pula ambik alih.

Nieza said...

wah bagus ada driver tu kak yer..hehe tapi saya kalau org lain yg drive pun saya takut gak rasa mcm kaki kita jer dok break kat bwh tu walaupun org lain yg drive..hehe

Zaitun said...

Nieza

Sama macam kak Zai hanya hubby aje yang rasa pemanduannya tak merisaukan.