Thursday, May 02, 2013

Perlu ke?... Patut ke?...

Salam...

Dah lamaaa dah....nak cerita tapi terasa malas. Mungkin perlu juga kot2 ada yang terbaca....alkisahnya tandas kat sekolah (bukan semua) wajib dibayar kalau nak masuk. Bayarannya tak mahal cuma 10 sen setiap kali masuk tapi macam tak patut pulak. Dekat luar pun ada tandas yang tak perlu dibayar tapi taklah secantik dan sebersih yang berbayar.

Mungkin tidak membebankan bagi murid yang duit sakunya agak lebih tapi membebankan bagi murid yang kurang berkemampuan. Bukan juga semua murid dibekalkan dengan duit saku, ada yang bawa bekal ke sekolah.tanpa duit saku. Untuk apa ya duit itu digunakan... mungkinkah duit PIBG tidak mencukupi untuk keperluan sekolah. Jawapannya  ENTAHLAH..............


 gambar google


11 comments:

saniah said...

What??? Tandas seklh ada yg kena bayar?
Tak tahu pulak ujud ..hihi mcm kelakar tapiii saya rasa tak patut la
Kenapa nk di beza2 kan...bdk sklh bkn nya ada pendapatan....parents dah bayar yuran pibg so kenapa ada extra charges utk guna toilet? Pelik2 laaa

Pn Kartini said...

salam kak..:)

rasanya memanggggg tak patut!!
kesian ank murid...

JunAina said...

Buat masa sekarang sekolah anak2 belum lagi sampai tahap macam ni. bagi Ain memang tak patutlah. Alasannya banyak sgt kalau nak beri kak.

Nieda ramly said...

tak pernah dengar lah pula kena bayar.
tapi sekarang , budak2 kampung pun bawa duit banyak kat sekolah.

lady lavender said...

Tak patuut sgt! Bukan isu mampu ke tak mampu2, tp sbb itu kat dlm sekolah. First time jgk saya dgr psl toilet sekolah yg berbayar.

Kakzakie said...

Oh... ada sekolah buat macam itu ke Kak Zai. Sekolah-sekolah anak kakak semuanya tak berbayar..

Kesiannya kalau sampai macam tu sekali.

ibundo said...

hmmm.. tak patut. tak patut. buatnya budak tu kena pergi tandas lebih dari sekali?

Irfa said...

emm mgkin utk menggalakkan mereka menjaga kebersihan dan mgkin utk upah tukang cuci supaya tandas bersih.sbb cth mcm anak saya,mmg memilih toilet.kalau toilet kotor dia rela simpan balik umah baru pegi toilet.
hehe

tp itula..bg yg tak bawak duit poket mcm mana ye?

Acik Erna said...

Assalam zai..pertama kali dengar ni..tak pernah pulak toilet sekolah berbayar

MulutPayau said...

Mmng tak patut...
Mngkin mereka ada alasan trsndiri kenapa perlu dibayar....

sarah said...

tak yah la caj..dalam sekolah lagipun..kan ada org cuci...sian kat budak...