Wednesday, August 03, 2011

Sepi...


Sepi aje motor ni kalau dulu tuannya selalu bawa ke surau dan sembahyang Jumaat di masjid. Saya cuma naik sekali itu pun suka2 takut nak naik tambahan pula anak pernah accident motor. Kalau bulan Ramadhan jarang bawa ke masjid sebab saya nak pergi Terawih sekali. Banyak jasanya buat hubby selain dibawa ke surau dia juga dibawa ke kedai kopi yang berdekatan rumah, minum kopi dengan kawan2 surau hubby.

Motor ni hubby tak beli tapi diberi ex- majikan hubby. Katanya senang kalau nak pergi sembahyang tak payah susah2 nak cari parking. Ex- majikan tu cina bukan melayu, banyak yang diberinya selain dari barang, hadiah duit buat Mimi masa nak masuk uni dan juga kos pembelajaran hubby ambik master. Terima kasih buat mr.Tan.

26 comments:

suri solehah said...

emm..majikan cina kalau paham..boleh lbh baik dr sesama agama..penah tgk melayu yg larang pekerja pg semayng
;;kak terliurlah tengok pekasam kat bawah tu...

MulutPayau said...

Susah nak cari majikan yg betul2 memahami..Bertuah suami akak yer...

Kakzakie said...

Orang kafir pun ada harbi dan zimmi kan Kak Zai. Kalau macam Mr. Tan hubby kakak ini kita kena hormati kerana dia faham agama kita...

cikmanggis said...

salam zai..tak kira apa bangsa ..budi baik di kenang sampai mati..selamat berpuasa dan berbuka zai..

Amie said...

bertuahnya Kak Zai & suami... moga2 Mr.Tan tu sihat selalu...

ainnoraini said...

alhamdulillah tempat kerja saye majikan yg sgt prihatin...

kak zai berbuka ape ye hari ini...

same la mcm suri tu..ikan pekasam yg membuka selera bila makannye tu...

JunAina said...

syukur alhamdulillah kerana mendapat bos yang memahami. kekadang ada jugak yang sesama agama tp perangai mengalahkan yang berlainan agama...

kalau aina pun senang kesana kemari dengan motor kalau bawakmkereta leceh, parking pulak jauh2 pas tu jalan kaki...

sal said...

apb. duduk sendiri-sendiri,baru teringat2 semua ye...fleshback..

org berbudi kita berbahasa, org memberi kita merasa...

nmpknya moto tupun sunyi menanti tuannya tk kunjung tiba..hrp semuanya ok..

Acik Erna said...

Assalam zaitun.alhamdulillah baik majikan suami tu.
saya lebih suka pi sama2 naik motor zai..kalau naik kete..seksa sangat..jem..kete berhimpit2..

Zaitun said...

suri solehah

Kak Zai ada juga dengar macam tu,kesian kalau sesiapa yang punya majikan yang tak faham.

Hehe...pekasam.

Zaitun said...

MulutPayau

Kebanyakannya mementingkan diri sendiri.
Alhamdulillah rezeki kami.

Zaitun said...

kakzakie

Memang sepatutnya kita menghormati orang yang baik dan pemurah walaupun dia bukan seagama kita.

Zaitun said...

cikmanggis

Salam cm...betul... tak kira bangsa apa pun kalau baik kita kena ingat sampai bila2.

Selamat berpuasa dan berbuka buat cm juga.

Zaitun said...

Amie

Rezeki dapat yang baik dan memahami,syukur dengan pemberianNya.

Zaitun said...

ainnoraini

Syukur...senang tak banyak kerenah,pemurah pulak tu.

Kak Zai masak kuih teow goreng.

Ramai rupanya peminat ikan pekasam.

Zaitun said...

JunAina

Tak dinafikan ramai juga majikan yang sebangsa dan seagama dengan kita tapi cukup cerewet dan berkira.

Memanglah naik motor senang dan cepat tapi kak Zai fobia sebab anak pernah accident.

Zaitun said...

sal

hehe...macam tau2 aje.
Betul kata sal orang memberi kita merasa.

Hanya tuannya seorang aje yang suka guna.

Zaitun said...

Acik Erna

Salam Erna...syukur diberi majikan yang baik dan prihatin.

Saya takut naik motor.

azi said...

Salam Akak..
ha..ha..akak takut naik motor ye...kalau akak nak tahu, saya kalau dekat2 aje peginya..suka naik motor dengan hubby..(pasar malam atau ke kedai).....senang dan cepat sampai...he..he..:)
p/s..seronok hubby akak dapat bekas majikan yg. baik hati...

HappyIrfa said...

baiknya majikan tu.w,pun tak se agama ..selalu jugak dengar cerita sebegini..

Nieda said...

Bertuah suami kak zai dapat boss baik.

Lady Lavender said...

salam ramdhan k.zai..semoga ramdhan kita kali ini lebih baik dr sebelumnya insyaalah.

ibundo said...

salam zai,
dulu masa anak dara, kpah selalu bawak moto abah ke hulu ke hilir. Bawak sampai pilah pun ada walaupun tak ada lesen.

kenangan lama.

Kamariah Awang said...

Kadang2 majikan dari bansa asing ni lebih pandai menghargai, kan Zai...?!

Nida said...

Salam Kak Zai..

Alangkah bagusnya andai semua majikan begitu.. prihatin pada kebajikan pekerjanya.

p/s: dulu bila time raya menjelang, mesti tauke kedai (Cina) akan bagi kami tepung, gula dan macam-macam lagi.. untuk buat kuih katanya.

hani@debumelukut said...

Syukur, dapat majikan mcm tu..selamat berpuasa dan berterawikh.