Tuesday, July 12, 2011

Award n Tag

dari Amie
Anie,Nagoya tag saya suruh jawab 7 soalan berkaitan dengan diri saya. Amie pun tag juga dan memberikan saya award, terharu sangat sebab apalah sangat special tentang blog saya. Walau bagaimanapun ribuan terima kasih saya ucapkan pada mereka, dan mungkin juga sebelum ni ada yang tag saya tapi saya terlupa untuk menjawabnya. Maaf sangat2...Ok... hari ini saya tunaikan untuk menjawab.

7 perkara tentang saya.

1. Saya anak ke 4 dalam 7 orang adik beradik tapi salah seorang abang saya meninggal dunia dengan tiba2 ketika berumur 49 tahun. Dibesarkan dikampung dan menjadi anak kesayangan dalam keluarga dan jiran2. Dulu kakak sulung menggelar saya anak emas mungkin kerana cemburu tapi tidak lagi sekarang.

2. Selepas tamat belajar saya menetap di Kl dan pernah bekerja. Selepas berkahwin menjadi suri rumah tangga tapi tak lama. Pernah membuka perniagaan tapi sampai satu ketika kedai terpaksa dijual atas sebab menjaga anak yang kurang sihat.

3. Baru2 berkahwin langsung tak pandai memasak, jangan terkejut inilah akibatnya terlalu dimanja. Kalau balik kerumah mak mertua selalu disuruh kedepan mungkin sebab rasa menyemak sebab banyak benda tak tahu nak buat, nasib baik sebelum kahwin dah inform awal2.

4. Sekarang dah boleh masak berkat sabar belajar dari kakak ipar, kawan2 dan dari blogger yang selalu mempamerkan masakan mereka. Terima kasih banyak2, hubby suka anak2 pun suka.

5. Saat paling manis pernah terima jambangan red roses yang dihantar melalui mail, dalam kad tertulis sayang sampai last petal gugur, bila diselidik rose yang last petal tu bunga plastik...tipah tertipu. Pernah juga dapat hadiah berharga dan hadiah berupa uwang...best sangat...kalau boleh nak selalu...hehee...

6. Saat paling sedih ketika mak meninggal dunia ketika saya dalam pantang. Satu lagi ketika abang meninggal dengan tiba2 selepas 1 jam breakfast bersama. Menjaga anak bongsu sakit selama 6 bulan, tidur dan makan tak menentu dan  pernah juga menjaga anak lelaki selepas accident selama 5 bulan.

7. Hobi saya benda yang paling di takuti oleh para lelaki dan para suami ....SHOPPING...terutamanya handbag... huhuhu.....

Ok...saya dah pun menjawab semua soalan periksa yang diberikan dan pada Amie kak Zai dah ambik award tu, thanks a lot.

26 comments:

JunAina said...

kak zai...

saya juga suka shopping! hahahaaaa...

aNIe said...

Kak...jawapan last tu digeruni para suami...hahahah...orang pompuan tak boleh dipisahkan dari shoppingggg!!

Tirana said...

Tahniah kak Zai..dapat award lagi..hehehe

Zaitun said...

JunAina

Ada geng huhuhuuuu.....

Zaitun said...

aNIe

Memang betul... jarang orang perempuan anti shopping...adake?

anie,Nagoya said...

kk Zai, kita serupa.bab masak tak berapa.tp kk Zai mesti lebih hebat dari kita.apa yg pentg mncuba n rajin berlajar.kan?

kita pun suka shopping.leh le kita sesama g shopping,kalo dompet sihat.hihihihi...

Zaitun said...

Tirana

Terima kasih Tirana...orang nak bagi kita ambikla.

Zaitun said...

anie,Nagoya

Bukannya hebat tapi terpaksa belajar sebab malu pada anak2 bila mereka minta makanan macam mak kawan2nya masak.

Kalaulah kak Zai ni kaya agaknya hari2 pergi shopping hehe....

Acik Erna said...

asalam zai..gerun tak gerun..kena juga hadapai kan zai..he he

ainnoraini said...

saye pun suke gi shooping...boleh hilang sakit kepala...

Kamariah Awang said...

Tahniah dapat award... Masa shopping tu jangan lupa... tetapkan IMAAAAN..! hahaha...

ibundo said...

kakpah nak kono boli henbeg gak ni uhuu....
boli henbeg asek tak sodap pakai yo.

azi said...

Salam Akak.
Akak, akak boleh kawan dengan Cik Abang saya sebab punya hobi yg sama...dia pun suka belikan saya handbag..sampai tak tau nak bawa yg mana...he..he..tapi saya le yg untung.. :)
Ohhh..rupanya akak ni manja orangnya...mesti akak penyayangkan..

Zaitun said...

Acik Erna

Salam Erna...dah dapat orang yang punya hobi macam tu nak buat macam mana.Telan air liur ajelah hehe....

Zaitun said...

ainnoraini

Betul kan... sakit kepala ke demam ke atau apa saja kalau dengar ada orang nak bawa shopping jadi sihat.

Zaitun said...

Kamariah Awang

Terima kasih.

Iman tu memang tetap tapi bila dah nampak barang iman kemana nafsu yang datang.

ibuintan said...

oooo...kakzai, anak manja la ni!!


hahahaha...samalah kita tapi bab ke dapur saya tak lak manja, dipaksa juga sebab arwah abah cakap orang pompuan mesti masak

Zaitun said...

ibundo

Beli kakpah jangan tak beli,kalau nak pakai sedap pergi aje kat Pavilion banyak yang sedap tapi ongkosnya pun sedap.

Zaitun said...

azi

Beruntungnya azi dapat hubby yang suka beli handbag,mesti banyak kan.Boleh pakai ikut warna baju hehe....

Dulu aje manja sekarang tak lagi dah tua2 ni malu pada anak2.
Kadang2 bila ada yang tak kena mengamuk juga.

Zaitun said...

ibuintan

Itu cerita lama sekarang takde nak manja2 lagi anak2 pun dah besar.

Tulah mak kak Zai dulu tak bagi memasak takut kena apilah kena minyaklah tapi sekarang anak2 kak Zai semua dikerah memasak biar pandai.

Kakzakie said...

Suka kakak baca N3 ini. Dapta tahulah sedikit sebanyak tentang Kak Zai. Best...:)

Zaitun said...

Kakzakie

Tak ada apa yang special tentang diri kak Zai,insan biasa2 aje.

wahida said...

no 6 tu sedih kak...tapi saya respek kat akak sbb kuat semangat..

alfatihah utk arwah mak dan abang akak..

cikmanggis said...

cm baru beli hand bag ni sb handbag lama dah bocor hehe.jika tak rosak takkan beli:)

azieazah said...

KAk ZAI, nampaknya perjalanan hidup Kak ZAI ada kisah sedih. Tapi itulah yang menjadi kita lebih tabah dan bersabar.

Wahhh bestnya dapat award! Tahniah Kak ZAI...

ummu said...

salam Kak Zai
tahniah kak dapat award
sporting akak, jawab tag panjang.
selamat menyambut ramadhan ya kak