Wednesday, November 10, 2010

Pernah...Tahu...

Pernah tak nampak benda ni? tahu tak kegunaannya?

Ini adalah bekas yang digunakan untuk memasak nasi. Pada 10 october yang lepas anak buah my hubby melangsungkan perkahwinan, mereka bergotong royong memasak dan menggunakan alat ni untuk memasak nasi. Saya pun first time tengok, kira jakun jugalah.

Lambat saya masukkan dalam n3 sebab blog lama saya punya masaalah. Sekarang dah buat blog baru dapatlah saya masukkan, kiranya cerita dah basi lah.

20 comments:

ummu said...

assalamualaikum sis zaitun
saya pun pertama kali lihat benda ni
besarnya benda ni.
thanks for sharing

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Salam Kak Zai,

maknanya nasi kukus lah ni.

lagi berseleralah dibuatnya...

Zaitun said...

ummu

W'salam...Memang besar boleh masak nasi dengan jumlah yang banyak.

Zaitun said...

azrina

W'salam...lebih kurang macam tulah agaknya,nasi pun masak cantik.

ibuintan said...

salam kak zai,
pengukus nasikan, pernah nengok sebelum ni.. elok dan senang, yng penting juga tak membazir sebab tidak berkerak

kak Erna said...

salam zai..pernah tengk masa kenduri kahwin adik kawan di perlis..nasi dikukus..kalau disini..nasi kawah atau periuk besar..digunakan..

Zaitun said...

ibuintan

W'salam ibuintan...betul...nasi tak berkerak,nak ambik dia pun senang satu layer satu layer aje.

Zaitun said...

kak Erna

W'salam Erna...Selalu pun saya tengok orang pakai peruk besar atau kawah tapi kali ni tukang masak nasi gunakan benda ni.

DAMAI IMPIAN D'BANGI said...

k.zai, idea masak nasi cara tu memang brilliant. Tak payah nak mengikis kerak nasi pada periuk besar lepas kenduri, jimat tenaga kan..

kak wan said...

Salam kakZai..
Saya penah nampak benda ni tapi lupalak kat mane?

AuntieYan said...

Salam Eton,

Auntie langsung tak pernah tengok benda ni....ha...ha!..jakun jugak nih! ;-)

anie,Nagoya said...

kita pun jakun....first time tgk....

Zaitun said...

DAMAI IMPIAN D'BANGI

Memudahkan kerja orang yang memasak,boleh masak dalam quantity yang banyak dalam masa yang singkat,jimat masa dan tenaga.

Zaitun said...

kak wan

W'salam...Mungkin ramai yang dah tengok cuma tak ramai yang gunakan.

Zaitun said...

Auntie Yan

W'salam...kita sama2 jakun hihihi....

Zaitun said...

anie,Nagoya

Kiranya kita ni jakun dalam bandar lah ya. hehehe....

Chik Na said...

1st time tengok..

cikmanggis said...

salam zai..cm ingatkan orang sedang kukus pau..eh bestnya makan nasi kukus :)peroi nasinya..pekena dgn gulai kawah..

aNIe said...

Hmmm...first time tengok ni...

fa10 said...

1st time tgk... ingatkan pengukus pau tadi