Tuesday, May 10, 2011

Buah Tangan

Semalam adik balik dari tusyen bawa satu goodies bag dari Iran. Dalamnya ada satu tuperware berisi macam2 buah kering, kata adik teacher dia bagi. Saya makan sebiji kurma sedap rasanya, makan pula buah tin, kacang semuanya sedap2 belaka. Bukannya tak pernah makan buah2an tu tapi sememangnya rasa dia sedap2 belaka.



Adik ambik tusyen Bahasa Inggeris dengan cikgu berbangsa Iran, sebetulnya dia bukan bekerja tetap disini tapi buat PHD. Seorang yang berbudi bahasa dan rupa paras yang cantik pula. Saya tanya adik sama ada teacher dia bagi pada semua orang tapi jawabnya tak...cuma dia sorang...beruntunglah selalu jadi kesayangan cikgu. Rasanya mulut adik yang terlalu ramah  membuat dia selalu jadi kegemaran cikgu yang mengajarnya.

 jubah & kopiah

Masa ambik adik balik dari tusyen hubby pula tak terus masuk ke rumah, kata adik kawan baba cal suruh datang rumah. Tak lama hubby pun balik dengan goodies bag juga, saya buka dalamnya ada jubah dan kopiah dari Mekah. Kawan hubby baru balik dari mengerjakan umrah.

Seronoknya masing2 ada habuan tapi saya... tak ada. Masa hari ibu tempohari pun saya tak dapat hadiah, anak bujang bagi duit bukan hadiah hubby pula cuma bawa makan kat luar. Terasa hiba merajuklah konon, tetiba dapat cal dari anak... tanya mama nak hadiah apa? hehehe seronoknya....sebenarnya bukan hadiah yang di harapkan cukuplah dengan kasih sayang yang kalian telah berikan.

 p/s:  Apa2 pun saya sentiasa bersyukur dengan apa yang ada sekarang.

19 comments:

cikmanggis said...

btol tu zai..bukan hadiah yg kita nak tapi tanda ingatan.Bila dapat ucapan tu rasa sungguh seronok.Jika dapat hadiah kira bonus la kan:)

Kakzakie said...

Kasih sayang yg berterusan jelas terpancar. Adik balik dapat goodies dari teacher pun terus unjuk kat mama dia. Hubby balik dapat jubah dan kopiah pun tunjuk terus pada isteri.

Itulah kasih yg sebenar kak zai. Tak payah tunjuk pun dah tahu...

Zaitun said...

cikmanggis

Mungkin bila umur dah meningkat kita lebih sensitive agaknya tapi syukur saya kaya dengan kasih sayang.

Zaitun said...

kakzakie

Memang macam tulah selalu bagi saya tengok dulu walaupun barang tu bukan saya yang punya.

Syukur alhamdulillah... harapan semua ibu mendapat kasih sayang yang berterusan.

sayangsayangibu said...

salam kak
sya pun gitu
anak2 dara tanya
ibu nak hadiah apa
sya jawab ibu tak mahu hadiah apa apa
cuma nak anak anak dengar kata , berjaya dlm peperiksaan pun dah cukup dah..

sal said...

kak zai..
kekacang tu sedapkan...
sekejab je habis..

selamat menjamah berkat dari padang pasir..

mommylavender said...

salam petang~a`ah bukan hadiah jadi taruhan...tapi tanda ingatan dari orang2 kesayangan di keliling kita....

Kamariah Awang said...

Walaupun agak terlewat, ma ingin juga mengucapkan salam istimewa SELAMAT HARI IBU buat Zai... Baru sampai rumah subuh tadi, dan baru petang ni membuka jendela it...

Zaitun said...

sayangsayangibu

Salam...memang betul kalau anak2 mendengar kata dan membawa kejayaan itu sudah mencukupi,hadiah yang tak ternilai.

Kejayaan anak kejayaan ibuapa juga kan.

Zaitun said...

sal

Ha'ah... sedaplah sal.Kadang2 kalau kak Zai pergi supermarket ada juga beli tapi taklah sesedap yang orang bagi.

Zaitun said...

mommylavender

Salam...Ingatan tu menandakan orang sayang kat kita kan tapi kalau bagi hadiah lagi bagus hehehe...

Zaitun said...

Kamariah Awang

Sibuk menjelajah demi tugas.Lewat pun masih ada ucapan itu tanda ma ingat kak Zai.

azi said...

Akak..saya rasa akak dpt.lebih dari anak dan hubby akak dapat hadiah....akak tahu apa hadiah tu....?emm..perhatian dan kasih sayang...tu yg lebih ptgkan kak..tgk..anak balik tunjuk emak..hubby balik tunjuk isteri...tu semua tu sayang le tu..sapa yg tak sayang emak dan isteri macam akak ni...penyayangggg...

Zaitun said...

azi

Syukur alhamdulillah... anak2 kak Zai dah besar tapi kadang2 naik tanduk juga hehehe...

kakpah said...

rezki melimpah tu zai..
..
anak2 ni dengar cakap kita, sayang kita tu dah berupa hadiah paling baik, kan?

anie,Nagoya said...

Rezeki.....rezeki....kita minat kacang.tp lepas mkn mesti jerawat naik.tak pelah jerawat naik dr alahan tak boleh mkn.kan kk zai.....

Zaitun said...

kakpah

Alhamdulillah kakpah.

Kasih sayang adalah hadiah yang tak dapat dinilai.

Zaitun said...

anie,Nagoya

Berjerawat takpe lepas makan carilah ubat untuk menghilangkannya.

cikceriacorner said...

selamat ari ibu akak..:)