Thursday, August 01, 2013

Menghitung Hari....

Salam...

Selamat berpuasa dan berbuka puasa buat semua rakan2 blogger. Ribuan terima kasih juga saya ucapkan atas info2 yang diberikan tentang kuih dan susu dalam N3 saya yang lepas.

Ahad lepas hubby nak jumpa kawan dia dekat Klang, kesempatan ini saya gunakan untuk mencari kerepek yang paling saya suka. Kerepek yang saya maksudkan adalah kerepek pisang tanduk yang berbentuk panjang. Percaya atau tidak punyalah banyak gerai dekat Pasar Jawa tu hanya 2 paket yang saya dapat, itu pun lain2 gerai, harganya Rm12 ringgit satu paket. Kebanyakkan yang dijual adalah kerepek pisang abu dan ada juga pisang tanduk tapi berbentuk bulat.

Selalunya sebelah Klang memang famous dengan pisang tanduk. Menurut orang yang menjual sekarang pisang tanduk tidak banyak dijual kalau ada pun harganya agak mahal. Selain kerepek pisang saya beli tempeyek kacang, kerepek ubi pedas dan kerepek bayam.

Saya juga ada terjumpa agar2 kering...makanan kesukaan adik. Harga sebotol kecil Rm15 yang datang dari Malim Nawar, Perak, kononnya famous dan sedap. Saya pun tak tahu tempat itu terkenal dengan agar2 kering walaupun saya orang Perak. Saya tak jadi beli tapi esoknya saya google jumpa blog dari Nieda ramly ada recepi agar2 kering, terima kasih buat Nieda. Saya pun mencuba dan inilah hasilnya. Rakan2 semua jangan ada yang terkejut sebab cara potongannya ada yang tebal, nipis, pendek dan panjang, orang puasa hehehe....


 warna merah

warna hijau

tanpa warna

bila sudah kering nanti digabungkan.


Saya telah siapkan 5 jenis biskut... biskut dahlia, biskut makmur, biskut cornflakes, biskut semperit susu dan coklat chip cookies. Tak buat banyak jenis biskut sebab selalunya tak pernah habis. Mungkin nak buat beberapa biji kek sebelum menjelang raya.


p/s: menghitung hari................................


rambut blond ikut mummy






12 comments:

IndaMarya said...

Zaitun, comei cucu awak.of course campuran msti comei kan? saya dh beli agar-agar kering yg di jual org kantin sekolah.satu peket RM10.beli la 2 peket.murah sgt.maklum org kmpung jual.cantik dia buat.

pena rozie said...

Memang suka agar2 kering. Nak buat sendiri kene belajar dl la yer....

Acik Erna said...

Comelnya cucu zai

Nieda ramly said...

harap2 agar2 kak zai menjadi.
saya pun tak sabar nak tengok cucu kak zai

MulutPayau said...

Comelnya cucu kak zai....

Sedap agar2 kering...dah lama saya tak makan...

JunAina said...

Wahhh banyaknya kuih raya... Aina 3 jenis biskut ja tu pun belum siap lagi.

sal said...

sekarang musim membeli belah yee...
banyak betul keperluan raya di sediakan...kalau tak berhati2..silap2 hari bulan terlebih bajet..

anyway tahniah krn dah sempat siapkan kuih raya...puas ati buat sendiri,kan

azi said...

Salam kak Zai...
akak bersemangat buat kuih ni mesti sebab cucu nak balikkan wpun dia tak boleh makan kuih lagi...he..he..apapun memang saya tabik dekat akak sebab rajin buat kuih..macam2 jenis pulak tu...saya ni semuanya main tunjuk aja..:)

p/s comelnya cucu akakkkk...

ummiross said...

Salam Aidilfitri buat Kak Zai sekeluarga, maaf zahir batin.

Cutenya cucu KakZai, rasa nak cium2 je.

ibuintan said...

selamat hari raya kakzai... comelnya cucu akak

saya saniah said...

Comel nya cucu kak zai...ni cucu sulung la kan...tahniah..
Agar2 kering mmg favourite kami...apa nama blog yg bg resepi tu kak...nk la cuba ;)
Selamat hari raya kak zai
Maaf zahir batin :)

makchaq said...

Selamat Hari Raya Kak Zai.. hari ni curi time sikit nak lawat kawan2.. sibuk sangat bulan lepas, tak dan nak bw.
Comei cucu kakZai.. dah balik sana ka ada sini lagi?